Menapoz ve Osteoporoz (Kemik Erimesi)
Kemik, yaşam boyunca sürekli olarak kendi içerisinde yapımı ve yıkımı olan bir organdır. Kadınlarda kemik yoğunluğu yaklaşık 35 yaşında en üst seviyesine ulaşır. Bu seviye kişiseldir, genetik faktörler, çevresel etkenler, hastalıklar, beslenme, güneşli bölgelerde yaşamak, egzersiz yapıp yapmamak gibi pek çok etken tarafından belirlenir.
Tüm insanlarda yaş ilerledikçe bu kemik dokuda kayıp olması beklenir ve doğaldır. Kadınlarda menapoz sonrasında hızla azalan östrogen hormonu, kemik yapım ve yıkım sürecini etkileyen mekanizmaları direkt olarak değiştirir. Menapozu takip eden ilk yıllarda daha hızlı bir kemik kaybı yaşanır, sonraki yıllarda bu kaybın hızı azalır ancak azalsa da kayıp sürekli olarak devam eder. Özellikle kalça ekleminde ve omurgada yoğunlaşan kemik kaybı nedeniyle kalça kırığı riskinde artış ve kadının boyunun kısalması yıllar içinde izlenir.
Osteoporoz açısından bilinen risk faktörleri şunlardır: İleri yaş, etnik köken, aile öyküsü, doğum yapmamak, zayıflık, steroit içeren ilaç kullanımı, aşırı alkol kullanımı, düşük kalsiyum alımı, kötü beslenme, sigara içmek.
Menapoz oluştuğunda ilk kemik yoğunluğu ölçümü yapılmalıdır. Sonrasında ki takipler 2 yıllık aralar ile yapılabilir. Ailesinde osteoporoz öyküsü olan hastalarda tarama daha erken yaşta yapılabilir.
Op.Dr. Cem Ayhan
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı